MindRetreat blog
Om praksis: Et godstog i nakken

Om praksis

Et godstog i nakken

Den amerikanske, tibetanske buddhist, Pema Chödrön, skriver i bogen: Når verden bryder sammen -vejledning til svære tider:

”I sidste instans munder det hele ud i spørgsmålet om, hvor villig man er til at tage lettere på tingene og til at give slip. Hvor oprigtig ønsker man at være over for sig selv?”

Det citat tænkte jeg på, i en meditationsperiode i den forgangne uge, der bedst kan beskrives sådan her:

Jeg går på togsporet, forsøger at holde balancen på den venstre skinne, mens jeg beundrer skyggen fra mig eget gode, gamle jeg. Skyggen bølger henover svellerne, der er sølet ind i affald og spildolie fra mennesker og tog. Jeg er så optaget af min egen skygge, at jeg ikke opdager et godstog, der kommer bagfra. Det er lastet med mange års træthed, magtfuldkommenhed, forliste håb og forsøg på praksis. Det rammer mig hårdt. Jeg ligger der i sølet, kroppen er øm, nervesystemet hænger i laser. Og tanken om, at jeg endnu engang er kommet til at udleve følelser, i stedet for at møde dem med varme og venlighed, rammer mig endnu hårdere end toget.

Her en lille video, hvor Pema Chödrön beskriver hvordan det hele bliver mudret at se på, når man sætter bevægelse i bare en lille smule skidt i et glas vand. Hvorimod der, hvis man stopper med at røre rundt, kommer klarhed. (N.B. Hvis videoen ikke virker, prøv en anden browser).

Om Pema Chödrön

Pema Chödrön (født Deirdre Blomfield-Brown i 1936) er Amerikansk Tibetansk Buddhist. Hun er ordineret nonne og discipel af Chögyam Trungpa Rinpoche. Chödrön har udgivet en lang række bøger og underviser på Gampo Abbey, som er et buddhistisk kloster i Nova Scotia, Canada.